Uw reis naar Italië

Klaar voor vertrek?
Loop een paar weken voor vertrek deze checklist nog even door. Zo heb je nog alle tijd om eventuele ontbrekende zaken te regelen. Allereerst: het is verplicht om in Italië een gevarendriehoek en veiligheidsvesten (voor zowel de bestuurder als de passagiers) bij je te hebben. Zorg ook op tijd voor een vignet voor de reis door Zwitserland of Oostenrijk. Dit is verplicht – voor je de grensovergang passeert moet de sticker op de voorruit zitten. Je kunt de sticker desgewenst ter plekke kopen, maar makkelijker is het om dit van tevoren te doen bij de ANWB. Let op: in Italië is het (net als in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk en België) verboden om je navigatie te voorzien van signalering voor flitspalen. Dat kan je een flinke boete kosten, dus beter is het om dit er voor vertrek helemaal af te halen.

Passen en tunnels
Voor je de zuidelijke warmte van Italië voelt, moet je helaas even een tunnel door of pas over. Vaak een reden voor urenlange vertraging en ergernis. Dat kan gelukkig ook anders. Koop voor de Brennerpas een Videomaut bij de laatste twee benzinestations in Duitsland of online via de ADAC. Met Videomaut betaal je vooraf de tol (€ 8,50) en wordt je kenteken opgeslagen. Als je bij de Brennerpas aankomt, mag je de speciale Videomaut-bypass nemen en omzeil je al die gele kentekens rechts van je. Niet vergeten te zwaaien!
Voor de Gotthard-tunnel is er helaas nog geen fast pass. Vroeg bij de tunnel zijn is een uitkomst, als je bijvoorbeeld in het zuiden van Duitsland overnacht. Denk wel: vanaf Basel duurt het nog zo’n twee uur voor je de tunnel bereikt. Op drukke dagen kan de wachttijd enorm oplopen. Een handige rekensom is dat 1 kilometer file voor de tunnel ongeveer 10 minuten wachttijd betekent. Mocht die wachttijd te veel oplopen, dan is de omweg via de pas het overwegen waard. Eenmaal in de Gotthardtunnel kun je afstemmen op het speciale radiokanaal, dat je wijst op de regels, de veiligheid en tussendoor rustgevende muziek laat horen. Zo zijn die 16 kilometer zo voorbij! Files en andere verkeersinformatie Hoewel de meeste navigatiesystemen goede file-informatie geven, kan het soms handig zijn op andere manieren de meest recente files te horen. 

De tolwegen.
Het is niet zo spannend als je op de tolwegen rijdt in Italië., als je maar weet dat je bij het goede tolhuisje staat als je moet betalen. Wil je contant betalen, kies dan voor de rijstrook met erboven een wit bord met daarop afgebeeld munten en bankbiljetten. Zie je hier ook een hand bij, dan gaat het om een bemand tolpoortje, anders moet je automatisch betalen (en dan is het wel handig als je het bedrag zoveel mogelijk gepast kunt betalen).
Betalen met creditcard kan bij de rijstroken waarboven een blauw bord prijkt, met daarop het woord CARTE. Dan is er ook nog een rijstrook met een geel bord erboven, waarop TELEPASS staat. Hier kun je meteen doorrijden, mits je voor vertrek een Telepass hebt aangeschaft. Je wordt namelijk automatisch geregistreerd en het verschuldigde bedrag wordt verrekend. Tot voor kort kon je dit alleen aanschaffen met een Italiaanse bankrekening, maar nu kan het ook via TollTickets. Let wel: dit systeem werkt in heel Italië, behalve op Sicilië.
Zone Toeristisch Leed Als je eenmaal de snelweg verlaten hebt, heb je wellicht de neiging om ontspannen achterover te leunen. Bestemming bijna bereikt! Nog even zoeken naar het hotel, de bed & breakfast of de camping en het grote genieten kan beginnen!Zoeken
Zoek via de kaart
Toscane Piemonte Umbrie Ligurie Emilia-Romagna Lazio De Marken Trentino Alto Adige Apulie Basilicata Veneto Friuli-Venezia Giulia Campania

Vakantiehuizen met meer...

Workshops-proeverijen

Workshops-proeverijen

Koken met Enzo

Koken met Enzo

Wellness

Wellness

Gasten vertellen...

Gasten vertellen...

Uw reis naar Italië

Uw reis naar Italië